Lucruri interesante

5 lucruri despre Iași pe care probabil nu le știai

Nota noastră:

orasul iasi seara

5 lucruri despre Iași pe care probabil nu le știai

 

Municipiul Iași este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iași a fost capitala Moldovei în perioada 15641859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 19161918.

orasul iasi

Conform datelor recensământului din anul 2011 municipiul Iași număra 290.422 de locuitori și era al patrulea oraș ca mărime din România. Zona Metropolitană Iași, care include 13 localități învecinate, avea o populație de aproximativ 400.000 de locuitori, iar la ultima estimare, de la 1 ianuarie 2015, avea o populație de 357.192, fiind al doilea după București.

UAIC seara

Iașul este şi centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Peste 60.000 de studenți învață la universitățile din oraș. Aici a fost fondată și funcționează Universitatea Alexandru Ioan Cuza, una din cele mai vechi și mai prestigioase instituții academice din România, precum și alte patru universități publice și șapte particulare.

Iată însă 5 lucruri despre Iași pe care probabil nu le ştiai.

  1. Catastrofele ce au năpustit Iașul

Acum totul este calm și liniștiti, însă trecutul a fost mult mai însângerat.

În 1513 orașul a fost ars de Tătari, în 1538 de Otomani iar în anul 1686 de către trupele Imperilului Rus. Iar dacă asta nu a fost îndeajuns, în anul 1734 Iașul a fost învăluit de ciumă.

  1. Prima presă tipografică din Moldova a fost pusa în funcțiune la Iași

Vasile Lupu, după ce a pus bazele şcolii româneşti, a făcut posibilă şi tipărirea primei cărți ce a fost distribuită în număr mare în zona Moldovei și nu numai.

Presa tipografică se afla în Biserica Trei Ierarhi și prima carte tipărită a fost scrisă cu ajutorul Mitropolitului Varlam. Cartea poartă denumirea de Cazania lui Varlaam și mai este cunoscută și sub numele de Carte Românească de Învăţătură.

  1. Primul monument memorial din România a fost inaugurat la Iași

Este vorba despre care memorială a lui Ion Creangă care a fost inaugurată în anul 1918. Fiind primul monument memorial din România în vremea respectivă.

  1. Teatrul Național Vasile Alecsandri a fost primul din România anilor 1840

Teatrul a fost primul din România și a fost construit după planurile unor arhitecți vienezi.

Mai multe detalii poți citi aici

  1. Primul centru educațional de înalt nivel din România (profil tehnic) a fost fondat de Gheorghe Asachi

În anul 1813 Gheorghe Asachi a inaugurat primul centru de educație tehnică din România. S-a început cu un curs de inginerie civilă care ulterior a fost integrat în Academia Mihăileană și Universitatea din Iași.

Cu aproape două secole mai târziu de la acel curs, la 13 mai 1993,  s-a materializat Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi.

 

Share This: